O nás z Českého ráje
V režimu ekologického zemědělství hospodaří naše rodina s pomocí třech zaměstnanců a několika brigádníků na cca 350 ha zemědělské půdy v oblasti Českého ráje. Našim cílem je údržba malebné krajiny a trvale udržitelný radostný život v Českém ráji a produkce zdravých potravin.
Aktuality a fotky naleznete na:
https://www.facebook.com/biofarmaarnostice
Arnoštický chov skotu a koní
Chováme cca 250 kusů masného skotu - kříženců masných plemen s převahou plemen masný simentál a tradičně českého červenostrakatého skotu. V chovu je pro nás důležitý dobrý wellfare zvířat a ohleduplný přístup k okolní krajině, proto skot chováme v letním období pastevním způsobem a v zimě ve volném ustájení na vysoké podestýlce, bez přikrmování jádrovými krmivy. Dobrá péče o zvířata se projevuje v bezproblémovém telení a výborné kvalitě hovězího BIOmasa. Které si můžete zakoupit ve faremní prodejně v Arnošticích.
Koně chováme pouze pro radost a k příjemnému trávení volného času v sedle.
Sadařství a prodej ovoce
Obhospodařujeme cca 50 hektarů jabloňových sadů a cca 20 hektarů sadů višní a třešní v obci Mužský. Okrajově sklízíme i hrušky, mirabelky a švestky. Ovoce sklízíme, zpracováváme a prodáváme v BIOkvalitě. Ve spolupráci s dalšími biozpracovateli vyrábíme mošty, koncentrované ovocné šťávy bez přidaného cukru, sirupy, sušené ovoce a džemy. Ovocné produkty a výrobky je možno zakoupit ve faremní prodejně v Arnošticích. Na našich lukách a pastvinách sklízíme v biokvalitě i byliny, které též zpracováváme.
Včelařství a včelí produkty
Chov včel jsme načas přerušili. Bohužel se nedá stihnou všechno. Včelařská sezóna se nám překrývá se sklizňovou třešní a višní a prázdninami. Tak si tuto aktivitu šetříme na dobu, až nám odrostou děti. Med nám do prodejny dodává místní malovčelař Jan Štrojsa, který má naší plnou důvěru.
Bourárna masa v Arnošticích
Registrační číslo: CZ 20430
Na farmě v Arnošticích provozujeme od roku 2015 bourárnu masa s maloobchodním prodejem. Maso pochází výhradně ze zvířat z našeho ekologického chovu, je chlazené a vakuově balené dle druhu cca po 1kg. Hovězí čtvrti necháváme po porážce 7-9 dní zrát ve visu, poté je maso rozbouráno, zabaleno do vakua a připraveno k prodeji. Takto upravené maso má dlouhou dobu trvanlivosti a ve spotřebitelském balení ještě může dalších min. 20 dní zrát. Zajímavé informace o hovězím mase se dozvíte na: www.milujuhovezi.cz . Od roku 2020 maso také prodáváme mražené a zpracované do polokonzerv, vývary a sušené (jerky). Maso a masné výrobky si můžete objednat v e-shopu, nebo koupit ve faremní prodejně.
Uměleckořemeslná dílna v Arnošticích
Mgr. Doubravka Fišerová
https://www.facebook.com/doubravka.fiserova
se již od roku 1998 zabývá výrobou kameninového hrnčířského zboží a užitkového nádobí páleného zpravidla na teplotu 1260 stupňů Celsia.
Z výtvarné dílny Doubravky Fišerové vycházejí i jiná výtvarná díla, jako např. drobná grafika, kresby a zřídka i malby. Pochlubit se může návrhem plakátu pro Staročeské trhy (2006) , kresbami na svatebních dekretech MÚ Turnov (2007), grafickým návrhem použitým na turistické známce obce Vyskeř nebo ilustracemi ke knize Žít s moudrostí včel (2016). Doubravka F. též zhotovuje veškeré etikety a propagační materiály naší farmy.